skip to Main Content

Lelijke voortanden

Tanden kunnen om allerlei redenen niet mooi zijn om te zien. Het kan zijn dat iemand van nature geen mooie tanden heeft, of dat er vullingen zijn gemaakt die verkleurd zijn of dat er een ongeval is geweest waardoor de tanden geen mooie vorm meer hebben. Er zijn in elk geval veel mogelijkheden in de tandheelkunde om dit te verbeteren. Indien de tanden nog alleen een te donkere kleur hebben is bleken uiteraard mogelijk. Onze praktijk heeft de methode gekozen waarbij mensen zelf thuis – maar onder begeleiding van de tandarts – met middelen die alleen door de tandarts mogen worden voorgeschreven, de bleekbehandeling uitvoeren. Methodes waarbij het gebit in één zitting door de tandarts wordt gebleekt zijn niet veilig.

De behandeling voor het bleken bestaat uit het maken van afdrukken (happen) het passen van de bleeklepels en een aantal controleafspraken.

Een andere methode om tanden mooi te maken is door middel van facings. Er bestaan twee soorten facings.

Facings van vulmateriaal. Hierbij wordt een laagje van vulmateriaal over de tanden aangebracht door de tandarts. Vooraf wordt de goede kleur gekozen. Het is soms noodzakelijk om beetje van de eigen tand weg te boren. Voordeel is dat deze methode in één lange zitting uitgevoerd kan worden, nadeel is dat de vullingen – afhankelijk van eten, drinken, roken – kunnen verkleuren. Scheve of te kleine tanden kunnen voor het oog gecorrigeerd worden. Een ander voordeel is dat deze facings prima gerepareerd kunnen worden als er een stukje afbreekt.

Facings van porselein of keramiek. Bij deze behandeling wordt er eerst een laagje van de tanden afgeslepen en vervolgens wordt een afdruk gemaakt. In het laboratorium worden dan de schildjes (of facings) van keramiek gemaakt. Voordeel is dat deze facings over het algemeen mooier zijn, minder snel verkleuren en er natuurlijker uit zien. Nadeel is dat deze facings echt veel duurder zijn.

Met facings op je voortanden kunt u gewoon blijven afbijten en eten.

Lelijke tanden of afgebroken tanden en kiezen kunnen ook worden behandeld met kronen.

Bij kronen worden de bestaande tanden of kiezen aan alle kanten afgeslepen en wordt van metaal ,porselein of een ander tandkleurig materiaal de kies hersteld. Hiervoor moet eerst een afdruk worden gemaakt en dan wordt in het tandtechnisch laboratorium de kroon vervaardigd. Het nadeel van kronen is dat er veel van uw eigen tanden en kiezen moet worden afgehaald, het voordeel van kronen is dat ze erg stevig zijn, niet verkleuren, de tand of kies versterken en aanvoelen als eigen tanden of kiezen.

Back To Top