skip to Main Content

Een plaatje of frameprothese is een eenvoudige manier om ontbrekende tanden en kiezen aan te vullen. Een hoop mensen die een dergelijke voorziening hebben dragen deze vaak niet of alleen als ze in gezelschap zijn. Ook zijn er veel mensen die het plaatje uitdoen als ze moeten eten. Het is niet erg om een plaatje of frameprothese uit te doen maar als dat enkele weken of maanden duurt zal het plaatje en zeker de frameprothese niet meer passen. Hieronder staan andere manieren om ontbrekende tanden en kiezen te vervangen.

Een manier om slechts een paar tanden en kiezen te vervangen is een etsbrug of plakbrug. Dit betreft één of twee neptanden die met vleugeltjes aan de buurtanden worden geplakt. Die vleugeltjes zitten aan de binnenzijde van de tanden en zijn dus niet zichtbaar. Afhankelijk van de stand van de tanden en of iemand veel knarst kan een etsbrug of plakbrug nog wel eens losgaan, en dat is eigenlijk het belangrijkste nadeel van deze voorziening. Voordeel van deze voorziening is dat als de etsbrug kapot gaat er niets met je eigen tanden is gebeurd, in tegenstelling tot kronen en bruggen waarbij je eigen tanden afgeslepen moeten worden.

Een ander manier om tanden aan te vullen is het maken van kroon en brugwerk. Dit is kostbaarder dan het maken van een plaatje of een frame, maar ook veel comfortabeler. Hierbij moeten de eigen tanden en kiezen beslepen worden om kronen te maken waaraan de ontbrekende tanden worden vastgemaakt.

Nóg een manier om tanden en kiezen te vervangen is het plaatsen van implantaten. Vooraf moet bekeken worden of er voldoende kaakbot aanwezig is om de implantaten te plaatsen. Op één implantaat kunnen één of twee kiezen of tanden worden gemaakt, of bijvoorbeeld 3 tanden en kiezen op twee implantaten.

Back To Top