skip to Main Content

Soms is het onvermijdelijk dat alle tanden en kiezen moeten worden getrokken en dat er wordt besloten om een volledige kunstgebit in de onder en bovenkaak te maken. Dit is best een grote stap en betekent dat de eerste paar maanden met het kunstgebit een moeilijke tijd zullen worden. Eten, praten en jezelf een beter zeker voelen is meestal moeilijk in die periode.

Het verwijderen van alle tanden en kiezen kan in verschillende stappen gebeuren (bijvoorbeeld eerst de achterste kiezen onder en boven en bij het plaatsen van het gebit de rest) maar het kan ook allemaal tegelijk. Vooraf aan het trekken van de tanden of kiezen wordt het kunstgebit gemaakt. Het is lastig dat dit gebit niet gepast kan worden omdat het pas in de mond gaat als alle tanden en kiezen getrokken zijn. Vooraf wordt daarom zo goed mogelijk overlegd hoe het gebit er uit moet gaan zien (bijvoorbeeld de grootte, de kleur en de stand van de tanden).

Het eerste kunstgebit wat wordt gemaakt is meestal een noodgebit (immediaatprothese). Gedurende de eerste drie maanden slinkt de kaak heel sterk zodat dit gebit een aantal keren moet worden aangepast. Pas na een half jaar tot een jaar is er een stabiele situatie waarbij de kaak niet meer veel verandert. Dat is het moment om een nieuwe prothese te gaan maken. Tegenwoordig bestaat de wens om direct of binnen een paar maanden al een klikgebit te gaan maken. Een klikgebit is een kunstgebit die vast klikt op een aantal implantaten. Soms is dat nog niet mogelijk omdat de kaak nog niet geslonken is en nog vaker gaat de verzekering niet over tot vergoeding indien er niet eerst – na het noodgebit – een nieuw kunstgebit is gemaakt.

Back To Top